Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że tak! Szybkie wymieszanie składników, przelanie do blaszki i włożenie do mikrofalówki – i już! Tak, do mikrofalówki! Ten niesamowity wypiek przyrządzisz bez piekarnika i długotrwałego pieczenia. Wystarczy raptem 5 minut przy pełnej mocy urządzenia i możesz wyciągać aromatyczne ciasto idealne dla niespodziewanych gości. Sprawdzi się też za każdym razem, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a do sklepu masz dalej niż te symboliczne 5 minut. Ten wypiek jest mocno czekoladowy, z wyczuwalną, cytrynową nutą. Nie potrzebujesz nawet osobnego szykowania polewy. Wystarczy położyć kilka kostek czekolady i pozwolić się jej rozpuścić!
Wymiary formy: 25x11 cm
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2162
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4160
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 868
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 396
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2162
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4160
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 868
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 396
Składniki
Do miski przesiej mąkę, kakao i sól.
W drugiej misce wymieszaj sok z cytryny, wodę i sodę oczyszczoną.
Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, rozrzedź ją 1-2 łyżkami mleka.
Przenieś ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x11 cm. Wstaw blaszkę do mikrofalówki i podgrzewaj ciasto przez 5-6 minut na maksymalnej mocy.
Następnie na wierzchu połóż równomiernie kostki czekolady. Podgrzewaj całość przez następne 30 sekund, do rozpuszczenia.
Ciasto czekoladowe w 5 minut wyjmij i posyp wiórkami cytrynowymi. Ostudź przed usunięciem formy. Podawaj w temperaturze pokojowej.