Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko dla miłośników napojów gazowanych.
Wymiary: tortownica o średnicy ok. 24 cm
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 9732
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1299
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 9732
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1299
Składniki
Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z cukrem oraz sodą oczyszczoną.
W rondlu połącz masło z colą, maślanką i kakao. Całość podgrzewaj i mieszaj aż się połączy. Wtedy zdejmij rondel z ognia i dodaj przygotowaną masę do mieszanki mąki, cukru i sody oczyszczonej. Zmiksuj do gładkiej konsystencji aż cukier się rozpuści.
Dodaj do ciasta jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Wlej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 40 minut w temperaturze 175°C. Odstaw do wystudzenia.
Zrób polewę. Śmietankę zagotuj w rondelku. Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czekoladę połamaną w ręku i mieszaj aż polewa zrobi się jednolita i błyszcząca. Wylej ją na wierzch ciasta czekoladowego z colą i poczekaj aż zastygnie.