Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać na setki różnych sposobów. Sprawdzi się w plackach, sałatkach, przetworach, sosach, a także deserach. Tym razem zdradzamy przepis na pyszne czekoladowe ciasto z jej udziałem. Odtwórzcie ten przepis w swojej kuchni. Rodzina będzie zachwycona.
keksówka 30 x 11 cm
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 173
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 373
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1668
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3135
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26550
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 173
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 373
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1668
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3135
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26550
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, żeby puściła wodę. Następnie przekładamy cukinię na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody. Do ciasta będziemy potrzebowali dwie szklanki odsączonej cukinii.
Do miski wbijamy całe jajka, ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie dolewamy olej, całość łączymy przy użyciu miksera.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy.
Czekoladę ścieramy na tarce i przesypujemy ją do surowego ciasta, na koniec dodajemy cukinię. Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki 30x11 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasto z cukinią pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.