Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać na setki różnych sposobów. Sprawdzi się w plackach, sałatkach, przetworach, sosach, a także deserach. Tym razem zdradzamy przepis na pyszne czekoladowe ciasto z jej udziałem. Odtwórzcie ten przepis w swojej kuchni. Rodzina będzie zachwycona.
keksówka 30 x 11 cm
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 442
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 374
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6766
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242029
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2481
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 442
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 374
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6766
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242029
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2481
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, żeby puściła wodę. Następnie przekładamy cukinię na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody. Do ciasta będziemy potrzebowali dwie szklanki odsączonej cukinii.
Do miski wbijamy całe jajka, ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie dolewamy olej, całość łączymy przy użyciu miksera.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy.
Czekoladę ścieramy na tarce i przesypujemy ją do surowego ciasta, na koniec dodajemy cukinię. Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki 30x11 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasto z cukinią pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.