Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki i czekolada to połączenie idealne, nic więc dziwnego, że ciasto czekoladowe z gruszkami będzie cieszyć się wielkim zainteresowaniem w twoim domu. Przepis nawiązuje do klasycznego, niemieckiego deseru. Jest idealnym wyborem na jesienne wieczory, do kawy czy rozgrzewającej herbaty.
forma do pieczenia 22 cm, trzepaczka, miska
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 293
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 136
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 293
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 136
Składniki
Czekoladę posiekaj i umieść w garnuszku razem z masłem. Rozpuść je razem, mieszając do połączenia. Odstaw do ostygnięcia.
W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i wanilią na wysokich obrotach, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodaj ostudzoną czekoladę i wymieszaj do połączenia.
Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wmieszaj je trzepaczką lub szpatułką.
Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do blaszki i wyrównaj.
Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przekrój ćwiartki na 2-3 części w zależności od ich wielkości. Połóż je równomiernie na wierzchu ciasta i delikatnie wciśnij do środka na kilka milimetrów.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 40-45 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij wypiek i pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut przed wyciągnięciem z formy.
Ciasto czekoladowe z gruszkami podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem.