Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z masą truskawkową To ciasto to u mnie hit na imprezach rodzinnych:) Ciacho można zrobić o każdej porze roku, truskawki mogą być mrożone
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112931
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 257
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 545
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 479
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 851
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112931
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 257
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 545
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 479
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 851
Składniki
Cukier, wodę, olej oraz kakao dajemy do rondelka i podgrzewamy jak na polewę. Następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę na sztywno a do piany dodajemy kolejno: przestudzoną polewę, mąkę, żółtka, cukier puder, proszek oraz sodę. Ciasto przelewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 170C, góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto dzielimy na pół (przekrajamy wzdłuż)
0,5 kg mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa (71g) Truskawki na wpół zamrożone blendujemy jak na sorbet. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do truskawek. Masę truskawkową przelewamy na 1 połowę ciasta.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dzielimy ją na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzoną dodajemy do jednej miski z masą śmietanową a następnie wykładamy na masę truskawkową na to drugi placek czekoladowy a na wierzch 2 masę śmietanową wymieszaną z śmietanfixami. Ciasto oprószyłam starkowaną mleczną czekoladą. Ciasto włożyłam do lodówki na kilka godzin do lodówki ale co jakiś czas zaglądałam i nie mogłam się doczekać pierwszego kawałka :D