Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z wiśniami to deser, który możesz podać na niedzielne popołudnie, ale z powodzeniem również jako zamiennik tortu na wyjątkowe okazje. To połączenie smaków i tekstur jest idealne!
wymiary formy: 20x20 cm
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203306
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203306
Składniki
Przygotuj ciasto. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Oddziel białka od żółtek.
W misce utrzyj masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka i letnią czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao, skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ubij całość drewnianą łyżką.
Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wmieszaj je delikatnie do ciasta.
Ciasto przenieś do blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż równomiernie dobrze odsączone wiśnie.
Przygotuj warstwę bezową. W misce ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj cukier, a na końcu mąkę. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Warstwę bezową rozłóż na wiśniach.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj i rozkrusz w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Alternatywnie możesz użyć robota kuchennego.
Kruszonkę rozsyp na warstwie bezowej.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Ciasto czekoladowe z wiśniami wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno.