Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto z gruszkami, które zrobi wrażenie nawet na teściowej. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku. Jest tak dobre, że znika już pierwszego dnia. Lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję.
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 55
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 73
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 87
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 39
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 55
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 73
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 87
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 39
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka i ubijaj na puszystą masę. Wsyp mąkę zmieszają z proszkiem do pieczenia i wlej olej. Wymieszaj ciasto i podziel na dwie, równe części – do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz.
Przygotuj dwie blaszki (33 x 21 cm) i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasta i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Wlej 500 ml mleka do garnka i zagotuj w międzyczasie wymieszaj budyń z cukrem i żółtkiem za pomocą widelca lub miotełki. Przelej zawiesinę na gotujące mleko i przygotuj budyń. Odstaw garnek do przestygnięcia. Zmiksuj miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń. Małym strumieniem wlej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i połącz na gładki, jednolity krem.
Umyj i osusz gruszki, a następnie obierz, usuń nasionka i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść żelatynę w 70 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
Zimną śmietanę ubij mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem, w międzyczasie dodawaj cukier puder. Następnie dolej tężejącą żelatynę. Wrzuć pokrojone gruszki do śmietanowej masy i wymieszaj łyżką.
Wyłóż ciemny biszkopt i posmaruj go czekoladowym kremem, po czym przykryj jasnym biszkoptem. Na górę ciasta wyłóż piankę śmietanową i wstaw do lodówki do schłodzenia. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Możesz je udekorować wiórkami czekolady.