Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto z gruszkami, które zrobi wrażenie nawet na teściowej. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku. Jest tak dobre, że znika już pierwszego dnia. Lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka i ubijaj na puszystą masę. Wsyp mąkę zmieszają z proszkiem do pieczenia i wlej olej. Wymieszaj ciasto i podziel na dwie, równe części – do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz.
Przygotuj dwie blaszki (33 x 21 cm) i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasta i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Wlej 500 ml mleka do garnka i zagotuj w międzyczasie wymieszaj budyń z cukrem i żółtkiem za pomocą widelca lub miotełki. Przelej zawiesinę na gotujące mleko i przygotuj budyń. Odstaw garnek do przestygnięcia. Zmiksuj miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń. Małym strumieniem wlej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i połącz na gładki, jednolity krem.
Umyj i osusz gruszki, a następnie obierz, usuń nasionka i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść żelatynę w 70 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
Zimną śmietanę ubij mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem, w międzyczasie dodawaj cukier puder. Następnie dolej tężejącą żelatynę. Wrzuć pokrojone gruszki do śmietanowej masy i wymieszaj łyżką.
Wyłóż ciemny biszkopt i posmaruj go czekoladowym kremem, po czym przykryj jasnym biszkoptem. Na górę ciasta wyłóż piankę śmietanową i wstaw do lodówki do schłodzenia. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Możesz je udekorować wiórkami czekolady.