Słodkie ciasto do kawy ,najlepsze na drugi dzień.
Ciasto czekoladowo-kajmakowe
Składniki
- 4 jaja
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 3szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- dżem wiśniowy
- 1 mała śmietana 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zwykłego cukru
- 1 mała puszka kajmaku
- 100g ulubionych orzechów
Składniki
- 4 jaja
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 3szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- dżem wiśniowy
- 1 mała śmietana 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zwykłego cukru
- 1 mała puszka kajmaku
- 100g ulubionych orzechów

Etapy przygotowania
Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy olej oraz mleko ,miksujemy ok 2min. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę , kakao, sodę. Wylewamamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 1h w 180stopniach góra dół.

Przestudzone ciasto dzielimy na pół. Dżem wiśniowy blendujemy i wylewamy na spód ciasta, następnie dodajemy krem mascarpone. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy 2łyżki cukru pudru oraz mascarpone, chwile miksujemy.

Przykrywamy górę ciasta, smarujemy kajmakiem który dla uzyskania lepszej konsystencji chwilę miksujemy.

Posypujemy ulubionymi posiekanymi wcześniej orzechami. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 19
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 236
Nazw na tę potrawę jest wiele. W zależności od regionu mówi się na nie np. pa...
Odsłon: 102
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 78
Ostatnio komentowane przepisy

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 19
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 236
Nazw na tę potrawę jest wiele. W zależności od regionu mówi się na nie np. pa...
Odsłon: 102
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 78



Składniki
- 4 jaja
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 3szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- dżem wiśniowy
- 1 mała śmietana 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zwykłego cukru
- 1 mała puszka kajmaku
- 100g ulubionych orzechów
Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy olej oraz mleko ,miksujemy ok 2min. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę , kakao, sodę. Wylewamamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 1h w 180stopniach góra dół.
Przestudzone ciasto dzielimy na pół. Dżem wiśniowy blendujemy i wylewamy na spód ciasta, następnie dodajemy krem mascarpone. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy 2łyżki cukru pudru oraz mascarpone, chwile miksujemy.
Przykrywamy górę ciasta, smarujemy kajmakiem który dla uzyskania lepszej konsystencji chwilę miksujemy.
Posypujemy ulubionymi posiekanymi wcześniej orzechami. Smacznego
Pyszne ciasto 👌