Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt z delikatną, nieprzesłodzoną wiśniową pianką i owocami. Smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z kremami czy masą.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 148
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 498
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 613
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 905
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 148
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 498
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 613
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 905
Składniki
BISZKOPT: Białka o temperaturze pokojowej ubić, pod koniec dodając stopniowo cukier, następnie wmiksować żółtka, olej. Na koniec wsypać mąkę i proszek i wmieszać je delikatnie wyłączonym mikserem. Przełożyć na dużą blachę (ok. 27 x 42 cm). Piec w 170 stopniach ok 35-40 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć ("górę" części dolnej biszkoptu i "spód" części górnej) ponczem
PONCZ: Wystarczy wymieszać dokładnie składniki
MASA: Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody. Ostudzić. Rozmrożone wiśnie lekko rozmiksować (chodzi o to, aby nie były w całości, lecz lekko rozdrobnione). Odcedzić z soku. W misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać wiśnie i płatki czekoladowe. Następnie ciągle miksując wlać zimną, ale płynną galaretkę. Wymieszać dokładnie. Włożyć do lodówki
Gdy masa zacznie gęstnieć, przełożyć nią biszkopt. Dowolnie udekorować. Przechowywać w zimnym miejscu przykryte folią. Najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu. Ja robię to ciasto na dużej blaszce, można również w tortownicy (wtedy powstaje tort a biszkopt kroi się na 3 placki). Ten przepis na masę (kremówka + galaretka owocowa o danym smaku + owoce jak galaretka np. maliny, brzoskwinie, ananasy, truskawki) jest uniwersalny i stosuję go do przełożenia wszelkiego rodzaju ciast. Prosty, nic się nie warzy, nie ścina i nie grudkuje (co mi się niestety zdarzało przy innych masach). I naprawdę taka lekka, delikatna masa smakuje wszystkim.