Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości. Puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie wysokoprocentowej śmietanki i serków homogenizowanych Danio do ciekawa propozycja dla małych i dużych. Można przygotować je w formie deseru do filiżanki herbaty lub tortu na większe imprezy.
blaszka 24x24 cm, mikser
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 138
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 271
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 420
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 138
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 271
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 420
Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodawaj stopniowo cukier, następnie łyżkę wody. Zmniejsz obroty miksera. Dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę przesiej do osobnej miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.
Do ubitej masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę. Składniki połącz łyżką.
Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wyrównaj powierzchnię.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Biszkopt piecz przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Żelatynę przesyp do szklanki. Wlej 5 łyżek zimnej wody. Składniki wymieszaj. Odstaw na 4-5 minut. Po tym czasie wstaw żelatynę do kuchenki mikrofalowej i podgrzej przez kilkanaście sekund. Uważaj, żelatyna nie może się zagotować, jedynie podgrzać. W przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące.
Przygotuj krem. Wysokoprocentową śmietankę przelej do miski. Ubij z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera. Dodawaj po łyżce serka Danio. Miksuj do połączenia. Na koniec dodaj cienkim strumieniem żelatynę. Krem wymieszaj.
Przygotuj poncz. Wodę połącz z cukrem i sokiem z cytryny. Składniki wymieszaj.
Upieczony, przestudzony biszkopt wyciągnij z formy. Przetnij na dwa równej wysokości blaty.
Pierwszy blat ciasta przełóż na tacę. Nasącz go ponczem. Wyłóż 3/4 kremu i rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Warstwę kremu przykryj drugą częścią biszkoptu. Nasącz ciasto ponczem. Wyłóż pozostałą część kremu. Rozsmaruj po całej powierzchni ciasta.
Biszkopty pokrusz. Okruszki wysp na górę ciasta.
Ciasto Danio wstaw do lodówki. Schładzaj przez noc w lodówce. Na drugi dzień deser jest gotowy do krojenia i serwowania gościom.