Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12022
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6838
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12022
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6838
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Składniki
Upiec biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, wymieszać. Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. Upiec biszkopt makowo - kokosowy: Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć na patelni aż zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 1/2 wody i wlać do ciepłych jeszcze jabłek. Gdy trochę stężeją wylać na blat jasny. Przykryć biszkoptem makowym. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt makowy. Na masę śmietankową ułożyć delicje. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejące wylać na delicje.