Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz kupować drogich prezentów, aby wywołać uśmiech na twarzy z okazji 26 maja! Wypróbuj to ciasto dla mamy – proste w przygotowaniu i cudowne w smaku. Najlepiej zrobić je dzień przed tym ważnym świętem.
Forma o wielkości ok. 30 × 25 cm
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1101
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11263
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 371
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 397
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1101
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11263
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 371
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 397
Składniki
Zrób najpierw biszkoptowy spód. Oddziel żółtka od białek. W czystej misce ubij białka na sztywną pianę. Gdy będą już ubite, zacznij stopniowo dodawać cukier, nadal miksując. Dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wlej łyżeczkę octu. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Do piany jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, delikatnie mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną – tylko do połączenia składników.
Przelej masę do prostokątnej formy o wielkości ok. 30 × 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160°C około 40 minut.
Ostudzony biszkopt nasącz delikatnie herbatą.
Zrób krem czekoladowy. Najpierw rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia. Cukierki zetrzyj na tarce. Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec dodawaj do niej krem czekoladowy i starte cukierki. Żelatynę podgrzej chwilę w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Kiedy się ostudzi, wlewaj ostrożnie do kremu i miksuj aż całość się połączy. Gotowy krem czekoladowy wylej na biszkoptowy spód.
Teraz ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Wyłóż go na poprzednie warstwy.
Oprósz wierzch ciasta dla mamy startą czekoladą. Włóż do lodówki na całą noc.