Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto dla teściowej? Słodkie, efektowne no i wymagające małego nakładu pracy. W tym deserze najtrudniejsza jest dekoracja z pianek marshmallows, ale wprawne ręce poradzą sobie z nią w kilkanaście minut. Jeśli chcesz, możesz ją pominąć albo skorzystać z gotowych dekoracji cukrowych. Wtedy czas przygotowania tego ciasta wyniesie cię może 20 minut. A efekt? Piorunujący!
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 27
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 114
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 882
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 27
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 114
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 882
Składniki
Przygotuj krem. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 5-10 minut. Następnie rozpuść ją, podgrzewając mieszaninę w mikrofalówce przez 5 sekund. Pozostaw do ostygnięcia. Cukier puder i sól przesiej do miski. Wlej śmietankę i ubij całość na wysokich obrotach aż zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i chłodną już żelatynę, wlewając ją cienkim strumieniem. Zmiksuj śmietanę na sztywno i wstaw ją do lodówki.
Przygotuj wierzch. Pianki i wodę włóż do garnka i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Dodaj połowę cukru i delikatnie wymieszaj. Masę przenieś na blat posypany cukrem pudrem. Zagnieć ją do uzyskania gładkiej i plastycznej konsystencji. Oderwij niewielki kawałek i odłóż go na bok. Do większej części masy dodaj czerwony barwnik, a do mniejszej – zielony. Zagnieć je aż kolor całkowicie się rozprowadzi. Uformuj dwie kule i owiń je w folię spożywczą.
Złóż ciasto. Weź tortownicę o średnicy ok. 20-23 cm z wysokim, zdejmowalnym rantem. Wzdłuż brzegów, pionowo, powkładaj biszkopty. Na dnie także je poukładaj, w razie potrzeby dzieląc je i krusząc, by zapełnić cały spód. Na spód z biszkoptów rozsmaruj 2-3 łyżki kremu, a następnie połóż kolejną warstwę biszkoptów. Powtarzaj czynności do wykończenia składników lub osiągnięcia góry ciasta. Na wierzchu powinien znajdować się krem. Czerwoną masę z pianek rozwałkuj na blacie podsypanym cukrem pudrem na placek o grubości ok. 0,5 centymetra. Pokrój go na 6-7 grubych pasków i zwiń je w różyczki, ściskając od dołu i rozchylając od góry. Gotowe różyczki układaj na wierzchu ciasta, ściskając je mocno do siebie. Zieloną kulę także rozwałkuj i wytnij z placka listki. Powkładaj je równomiernie między kwiaty. Ciasto dla teściowej przykryj od góry folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.