Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 353
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 122
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 353
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 122
Składniki
Upiec biszkopt z 5 jajek. duża forma
Masa: z 1/2 litry mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać 5 żółtek i 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklankę cukru. resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane składniki i ugotować jak budyń. Wystudzić, utrzeć masło i margarynę połączyć z budyniem ciągle ucierając, wyłożyć na biszkopt i rozsmarować
Pianka: żelatynę zalać 1/2 szklanki wody , gdy napęcznieje rozpuścić na gorącym ogniu , ubić pianę z 5 białek z 1 szklanką cukru, wlać do tego ciepłą żelatynę , szybko mieszając wylać na masę.
Polewa: margarynę roztopić , dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki cukru mieszając. Gdy trochę ostygniewlać wlać roztrzepane jajko, mieszać do połączenia składników letnie wylać na piankę.