Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drapacz chmur to ciekawa modyfikacja klasycznego tortu Napoleon. Choć jego wykonanie jest pracochłonne, to z pewnością warto zakosztować jego delikatnego smaku i zaskoczyć wszystkich gości.
Tortownica o średnicy 20cm
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1171
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1171
Składniki
Mąkę przemieszaj z solą na stolnicy. Dodaj zimne masło pokrojone na drobne kawałki. Wmieszaj tłuszcz w mąkę za pomocą noża. Ostatecznie kawałki masła nie powinny być większe niż groszek.
Jajka ubij na jednolitą masę. Dodaj do nich wodę, ocet i wódkę – dokładnie wymieszaj.
W mące zrób dołek i wlej do niej wymieszane wcześniej płyny. Szybko wymieszaj do połączenia składników, a następnie krótko ugnieć ciasto. Kawałki masła nie powinny wtopić się całkowicie w masę – powinny być wyczuwalne pod palcami. Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj krem. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dobrze wymieszaj i dodaj 100 g cukru. Doprowadź płyn do wrzenia. Ubij żółtka z dwoma łyżkami cukru. Dodaj mąkę kukurydzianą, nie przerywając ubijania.
Wlewaj po łyżce gorącego mleka ze śmietanką do masy jajecznej, cały czas mieszając. Kiedy ubite jajka będą już dobrze ciepłe, przelej je do garnka z mlekiem. Gotuj krem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Do gorącego kremu dodaj posiekane kawałki masła i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem włóż do lodówki na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Schłodzone ciasto podziel na 10 części. Każdą z porcji rozwałkuj na pergaminie na grubość ok. 2 mm. Ciasto powinno być rozwałkowane tak, by można było wykroić z niego koło za pomocą foremki do ciasta o średnicy 20 cm.
Wytnij koło za pomocą foremki i ostrego noża. Nie zdejmuj resztek ciasta. Całość przenieś na blachę do pieczenia i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz przez ok. 8 minut do zrumienienia. Powtórz z pozostałymi częściami ciasta. Resztki ciasta zachowaj do dekoracji.
W obręczy do ciasta lub na paterze umieszczaj kolejno: płat ciasta i warstwę kremu. Na każdej warstwie kremu umieść po kilka malin. Jeśli używasz mrożonych, wcześniej dobrze odsącz je z soku.
Posmaruj kremem wierzch i boki ciasta, wygładź krem. Pozostałe wcześniej skrawki ciasta zmiażdż tłuczkiem lub malakserem. Posyp nimi górę i boki ciasta. Ciasto drapacz chmur podawaj po schłodzeniu w lodówce przez noc.