Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
miska, forma keksowa, piekarnik,
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 765
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424975
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336968
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 765
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424975
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336968
Składniki
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka, rozrobione przykrywamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 żółtka, masło, sól, cukier waniliowy, łyżkę płaską cukru, spirytus i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy do momentu odchodzenia od rąk ciasta.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej formy, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut do ładnego zarumienienia się ciasta (grzałki góra-dół). Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Smacznego !!!