Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
miska, forma keksowa, piekarnik,
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 129
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 331
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44829
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 129
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 331
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44829
Składniki
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka, rozrobione przykrywamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 żółtka, masło, sól, cukier waniliowy, łyżkę płaską cukru, spirytus i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy do momentu odchodzenia od rąk ciasta.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej formy, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut do ładnego zarumienienia się ciasta (grzałki góra-dół). Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Smacznego !!!