Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
miska, forma keksowa, piekarnik,
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13274
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1511
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14595
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6017
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13274
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1511
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14595
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6017
Składniki
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka, rozrobione przykrywamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 żółtka, masło, sól, cukier waniliowy, łyżkę płaską cukru, spirytus i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy do momentu odchodzenia od rąk ciasta.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej formy, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut do ładnego zarumienienia się ciasta (grzałki góra-dół). Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Smacznego !!!