Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość i nie wysycha szybko ( dzięki dodaniu serka i jogurtu ). Wypieki z ciasta drożdżowego najlepiej przechowywać w woreczkach foliowych w chłodnym miejscu.
miska, mała łyżeczka, łyżka
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5827
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12539
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5267
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5827
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12539
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5267
Składniki
Mleko wlewamy do miski, dodajemy jogurt oraz serek, mieszamy, aby nie było grudek. Następnie podgrzewamy do około 35 C. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże, mieszamy, aby nam się cukier i drożdże rozpuściły, dobrze jest mieszać rózgą cukierniczą. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawiamy na kilka minut przykryty ściereczką , aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru, żółtka, sól, kurkumę oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając ( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu, dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak, aby tłuszcz połączył się z ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle, w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. Gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki, chałki, baby drożdżowe i inne ciasta drożdżowe. Życzę udanych wypieków !