Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite drożdżowe ciasto, o smaku jabłkowym z dużą porcją skórki pomarańczowej i chrupiącą kruszonką.
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231766
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4963
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36390
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231766
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4963
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36390
        
        
                Składniki
Przygotowanie ciasta: Do pojemnika odpowiedniej wielkości wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, jajka, wlać letnie mleko i mikserem spiralnym wyrabiać ciasto przez ok. 5-7 minut na najwyższych obrotach. Do ciasta wlewamy stopniowo stopione, letnie masło i dodajemy skórkę z pomarańczy, miksujemy do połączenia składników. Przygotowujemy formę do pieczenia o wielkości 30x25 cm i wyładamy papierem do pieczenia. W moim przypadku przygotowałem okrągłą formę o wymiarze 24 cm średnicy. Gotowe ciasto przekładamy do formy, a na wierzch gęsto układamy obrane i pokrojone jabłka, które skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Przygotowanie kruszonki: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Następnie wszystkie składniki podane na kruszonkę wkładamy do miski i miksujemy mikserem spiralnym. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, grzanie góra/dół. Pieczemy ok. 60 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto dobrze wystudzamy, aby nam się nie połamało.
Uwagi: Następnym razem będę to ciasto piekł w prostokątnej foremce. W moim przypadku okrągła forma była za mała, bo mi bardzo wysoko wyrosło. Dobrze, że przygotowałem się na to i obłożyłem foremkę wysokim papierem.