Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite drożdżowe ciasto, o smaku jabłkowym z dużą porcją skórki pomarańczowej i chrupiącą kruszonką.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5269
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29590
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19186
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 915
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5269
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29590
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19186
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 915
Składniki
Przygotowanie ciasta: Do pojemnika odpowiedniej wielkości wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, jajka, wlać letnie mleko i mikserem spiralnym wyrabiać ciasto przez ok. 5-7 minut na najwyższych obrotach. Do ciasta wlewamy stopniowo stopione, letnie masło i dodajemy skórkę z pomarańczy, miksujemy do połączenia składników. Przygotowujemy formę do pieczenia o wielkości 30x25 cm i wyładamy papierem do pieczenia. W moim przypadku przygotowałem okrągłą formę o wymiarze 24 cm średnicy. Gotowe ciasto przekładamy do formy, a na wierzch gęsto układamy obrane i pokrojone jabłka, które skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Przygotowanie kruszonki: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Następnie wszystkie składniki podane na kruszonkę wkładamy do miski i miksujemy mikserem spiralnym. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, grzanie góra/dół. Pieczemy ok. 60 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto dobrze wystudzamy, aby nam się nie połamało.
Uwagi: Następnym razem będę to ciasto piekł w prostokątnej foremce. W moim przypadku okrągła forma była za mała, bo mi bardzo wysoko wyrosło. Dobrze, że przygotowałem się na to i obłożyłem foremkę wysokim papierem.