Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite drożdżowe ciasto, o smaku jabłkowym z dużą porcją skórki pomarańczowej i chrupiącą kruszonką.
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4402
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 66
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4402
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 66
Składniki
Przygotowanie ciasta: Do pojemnika odpowiedniej wielkości wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, jajka, wlać letnie mleko i mikserem spiralnym wyrabiać ciasto przez ok. 5-7 minut na najwyższych obrotach. Do ciasta wlewamy stopniowo stopione, letnie masło i dodajemy skórkę z pomarańczy, miksujemy do połączenia składników. Przygotowujemy formę do pieczenia o wielkości 30x25 cm i wyładamy papierem do pieczenia. W moim przypadku przygotowałem okrągłą formę o wymiarze 24 cm średnicy. Gotowe ciasto przekładamy do formy, a na wierzch gęsto układamy obrane i pokrojone jabłka, które skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Przygotowanie kruszonki: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Następnie wszystkie składniki podane na kruszonkę wkładamy do miski i miksujemy mikserem spiralnym. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, grzanie góra/dół. Pieczemy ok. 60 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto dobrze wystudzamy, aby nam się nie połamało.
Uwagi: Następnym razem będę to ciasto piekł w prostokątnej foremce. W moim przypadku okrągła forma była za mała, bo mi bardzo wysoko wyrosło. Dobrze, że przygotowałem się na to i obłożyłem foremkę wysokim papierem.