Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przepisie nie ma podanej konkretnej masy owoców. Rzuciłem „z ręki” dwie garstki... tak żeby nie za dużo , nie za mało, a w sam raz...
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1397
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1339
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 249
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1397
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1339
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 249
Składniki
Drożdże rozdrobniłem, wymieszałem w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, a następnie zostawiłem w ciepłym miejscu aż podwoiły swoją objętość.
Masło rozpuściłem i ostudziłem. Wszystkie składniki wymieszałem mikserem z hakami ciasto, które następnie przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę: mąkę z cukrem i masłem rozcieram w dłoniach aż powstaną "grudki".
Wyrośnięte ciasto przełożyłem do blaszki wyłożonej papierem, posypałem owocami oraz kruszonką i ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce. Piekłem około 40 minut w 180 stopniach, blaszka o wymiarach 23x23cm.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta i kruszonki można dodać odrobinę kurkumy. W cieście doskonale ukrywają się ostropest, otręby i płatki owsiane.