Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, apetyczne i pachnące ciasto.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 145
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 82
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 145
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 82
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać cynamon, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć jabłka i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 10 - 16 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na trójkątne kawałki.