Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto nie wymagające prawie żadnego wysiłku, które uda się każdemu.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3523
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 691
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1066
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 142
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3523
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 691
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1066
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 142
Składniki
Na dno miski wsyp połowę mąki, następnie dodaj pokruszone drożdże, cukry, rozbełtane jajko (polecam dokładnie je roztrzepać, żeby później nie było widocznych grudek), następnie wlej mleko, olej, na samą górę wysyp resztę mąki, tak aby przykryła pozostałe składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, w zależności ile masz czasu. Wystarczą 4 godziny ale może być też 7-8 godzin (możesz zrobić ciasto tuż przed pójściem spać a rano tylko upiec).
Po wyznaczonym czasie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 16 cm i ciasto było bardzo wysokie, więc spokojnie możesz użyć tortownicy 18 cm. Na górę ciasta wyłóż owoce, ja użyłam ok. 150 g jagód. Wszystko posyp obficie kruszonką.
Ciasto upiecz w temp. 180°C przez ok. 40 min. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!