Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czym podajecie drożdżowe ciasto - z konfiturą czy może szklanką ciepłego mleka?
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 47
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 149
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9101
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 47
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 149
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9101
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut aby zaczęły pracować.
Wymieszać mąkę, pozostałe mleko i cukier, rozpuszczone, przestudzone masło, jajko, żółtka, sól oraz zaczyn drożdżowy. Mieszać łyżką lub mikserem przez 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosło na 30 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę – wymieszać zimne, posiekane w kostkę masło, mąkę i cukier i rozgniatać w palcach aby powstały niewielkie kawałki ciasta.
Kruszonkę wyłożyć na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, piec przez 30-35minut lub do suchego patyczka, na złoty kolor.