Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś w ten dzień Wigilijny mam dla was przepis na ciasto drożdżowe wykonane na śmietanie z dodatkiem maku własnoręcznie przygotowanego, przepis znajdziecie pod podanym linkiem mojego bloga
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1197
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1197
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        
                Składniki
Do garnka wlać mleko i zagotować następnie dodać miód, suszoną żurawinę oraz migdały rozkruszone a następnie wsypać mak i mieszając doprowadzić do tego aby mak wchłonął całe mleko
Jak masa stygnie przygotować w misce wszystko aby wykonać ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłym miejscu do czasu pracy drożdży
Jak już jest widoczna praca drożdży wtedy wyrobić ciasto dodając w trakcie olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia oleju przez ciasto odstawić na 10 minut aby ciasto odpoczęło
Gdy ciasto odpoczywa przygotować pianę z białek i do niej dodawać ostygniętą masę makową, wymieszać do połączenia się składników
Na odpoczęte już ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową i zwinąć w rulon
Przygotowane ciasto pozostawić w blaszce z owiniętym luźno papierem do podwojenia objętości
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 70 minut nawet mniej, do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po wystudzeniu wyjąć z blaszki aby nie zaparowało
Ostygnięty makowiec udekorować dowolnie ja przygotowałam samodzielnie lukier