Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-08-2023
Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak przygotować rewelacyjną drożdżówkę z owocami. Drożdżówka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ciasta nie trzeba wyrabiać a jedynie wymieszać. Drożdżówka jest wyjątkowo puszysta, delikatna i przepyszna, polecam upiec. A dodam jeszcze, że po kilku godzinach pod przykryciem jest jeszcze lepsza.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 463
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 243
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 463
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 243
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i około 100 mililitrów letniego mleka. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Ciasto możemy wymieszać łyżką, mikserem z hakami lub robotem. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i miksuję przez chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez kilka minut miksuję, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Miskę z tak przygotowanym ciastem, nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach: Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dłoń nawilżam olejem żeby łatwiej było przenieść ciasto z miski do foremki. Ciasto równo rozprowadzam w foremce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuję kruszonkę. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Przed pieczeniem: Na wyrośnięte ciastu układam jagody i oprószam je mąką ziemniaczaną, która połączy się z sokiem z jagód i wiśni, i go zagęści. Następnie układam wiśnie i morele. Owoce delikatnie wciskam w ciasto i górę posypuję kruszonką.
Pieczenie: Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia. Drożdżówka z owocami jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa