Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe zawsze smaczne ,a z sezonowymi owocami jest przepyszne. Ostatnio pojawił się rabarbar i nie mogliśmy darować sobie tej słodkiej pokusy. Z mlekiem :P pycha! Specjalnie dla Małgosi KR wypróbowaliśmy miskę firmy Tupperware...bez niej też można żyć ,choć inne produkty są rewelacyjne.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Składniki
Rabarbar obieramy ,kroimy na 2-3 cm kawałki i zasypujemy cukrem (kilka łyżek). Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży. Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2 łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka „napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy. Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę ,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką. Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.