Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z moich smaków dzieciństwa. Idealne na deser czy słodkie śniadanie. Zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego zawsze jest nieziemski. To też świetne ciacho do zaserwowania podczas przyjęć w ogrodzie.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3492
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2944
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3492
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2944
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę.
Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm). Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę, rozcierając ją palcami tak, aby powstały grubsze kawałki ciasta. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony na plasterki rabarbar i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 35 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. Ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego! Rady: Ciasto można również przygotować w automacie do wypieku chleba lub zagnieść w robocie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.