Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z serem to wypiek, któremu trzeba poświęcić trochę czasu. Warto, bo jest wyjątkowo smaczne i bardzo efektowne!
Tortownica 26 cm
Polecam.
Odsłon: 140
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 160
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17103
Polecam.
Odsłon: 140
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 160
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17103
Składniki
Rozkrusz drożdże i połącz składniki na zaczyn (drożdże mają się całkowicie rozpuścić w mleku). Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Utrzyj dwa jajka z cukrem na puszystą masę. Połącz z mlekiem i masłem. Do masy przesiej mąkę. Dodaj sól, wyrośnięty zaczyn i zagnieć wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Uformuj z niego kulę, przełóż do lekko natłuszczonej miski i odłóż w ciepłe miejsce (pod przykryciem ze ściereczki) na około godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj masę twarogową. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Połącz ze skrobią ziemniaczaną i esencją waniliową. Wymieszaj dokładnie z twarogiem.
Wyjmij ciasto drożdżowe z miski i podziel na 3 mniej więcej jednakowe porcje. Dwie rozwałkuj na placki. Każdy posmaruj masą twarogową i zwiń w rulon. Wypełnij dwoma rulonami natłuszczoną tortownicę o średnicy 26 cm – tak, aby rulony stykały się ze sobą i po wyrośnięciu całkowicie wypełniły formę. Odstaw tortownicę w ciepłe miejsce na pół godziny. Pozostaw w misce trzecią porcję ciasta i także odłóż do dalszego wyrastania.
Uformuj 4 rulony z pozostałego w misce ciasta. Skręć ze sobą po dwa. Spleć je na krzyż i ułóż na wierzchu wyrośniętego ciasta z twarogiem. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciasto przez około 40 minut. Powinno się zarumienić i być suche w środku (sprawdź patyczkiem). Wystudź na kratce.