Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto drożdżowe, mięciutkie, smaczne nie tylko w pierwszy dzień. Równie smaczne z innymi owocami, np z borówkami czy malinami.
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 83
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 671
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 83
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 671
Składniki
Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić i przestudzić.
Mleko lekko podgrzać.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, całe jajko, szczyptę soli, skórkę z cytryny. Wlać mleko i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód formy, delikatnie zawijając go około 1 cm na ścianki blaszki.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową: ser dokładnie wymieszać łyżką z dwoma całymi jajkami, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym do powstania jednolitej masy
Z podanych wyżej składników przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem i mąką do uzyskania większych i mniejszych okruchów.
Po 15 minutach na ciasto nałożyć masę serową. Na serze ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki delikatnie dociskając do sera ( truskawki powinny być na serze tylko lekko dociśnięte, a nie wciśnięte w głąb, ). Całość równomiernie posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut.