Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie, dlatego nie można go przegapić! Dzisiaj mam dla Was pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku - ciasto drożdżowe! Pulchne, delikatne, bardzo smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu! :)
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 217
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 404
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 326
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 217
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 404
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 326
Składniki
Masło i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (mleko i masło nie mogą być gorące!) Mąkę, drożdże, cukier i sól przekładamy do miski, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko, żółtko i odrobinę mieszaniny masła i mleka. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Po trochu dodajemy resztę mleka i masła, aż ciasto będzie elastyczne (będzie lepić się do rąk). Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy (u mnie 25 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki - układamy ścisło- jedna przy drugiej i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Składniki na kruszonkę mieszamy razem palcami i gotową posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :-)