Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne i puszyste ciasto drożdżowe zawijane z nadzieniem z białego sera, żurawiny i skórki pomarańczowej. Przepyszne!
Polecam.
Odsłon: 142
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 36
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 182
Polecam.
Odsłon: 142
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 36
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 182
Składniki
W misce wymieszać lekko podgrzane mleko (ma być ciepłe ale nie gorące) dodać drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut. Masło rozpuścić. Resztę cukru dobrze, wymieszać trzepaczką z jajkami, dodać przestudzone masło, wymieszać. Do dużej miski dodać mąkę, wlać drożdże i jajka z masłem, całość wymieszać najpierw łyżką a potem wyrobić ręką. Wyrabiać przez minimum 10 minut, aż ciasto zacznie się odklejać od ręki, w razie potrzeby podsypać lekko mąką. Wyrobione ciasto obsypać mąką, zostawić w misce przykryte ścierką do wyrośnięcia przez 40 minut.
Przygotować nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko i cukier, dobrze wymieszać a na koniec dodać skórkę z pomarańczy i żurawinę, zmieszać. Ciasto wyjąć z miski i przełożyć na stolnice wyspaną mąką - chwilę wyrobić i następnie rozwałkować w podłużny, owalny kształt, trochę dłuższy niż wasza forma do pieczenia. Na cieście rozłożyć nadzienie a następnie zwinąć w rulon. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na pół a następnie spleść dwie połowy ciasta w warkocz. Formę do pieczenia wysmarować masłem i delikatnie przełożyć do formy do pieczenia. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Żółtko wymieszać z mlekiem i wysmarować wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika zostawić na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.