Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dyniowe jest tradycyjnie przygotowywane na Halloween i Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Ciasto ma konsystencję sernika, jest mocno wilgotne, na pysznym kruchym spodzie. Dynie z reguły kojarzą nam się ze strasznymi twarzami, które wycinamy na Halloween. Ale z dyni można przygotować najrozmaitsze rzeczy: zupy, ciasta, desery, marynaty, a nawet konfitury. Dynia jest bogata w potas i kwas foliowy dlatego warto ją jeść.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3503
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4275
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74294
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3503
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4275
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74294
Składniki
Kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, pokrojone ma mniejsze kawałki masło oraz masło orzechowe i rozcieramy placami aż powstaną grudki. Dodajemy wodę i zagniatamy szybko ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto schładzamy w lodówce 60 minut.
Masa dyniowa: aby uzyskać puree z dyni należy przekroić dynię na 4 części, oczyścić z pestek, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu i piec w 180 stopniach aż zmięknie (w zależności od grubości 30-60 minut). Po upieczeniu wybieramy miąższ ze skórki i miksujemy na puree. Po ostudzeniu miąższ można przechowywać w lodówce. Odmierzamy 400g do masy dyniowej. Przygotowujemy 2 miski: do jednej wlewamy schłodzone mleko, wbijamy jajka i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej umieszczamy serek, otartą skórkę z pomarańczy oraz 1/4 szklanki masy ze zmiksowanego mleka i jajek. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na ciasto smarujemy masłem, dno i boki wyklejamy schłodzonym ciastem. Na ciasto wylewamy masę dyniową. Na masie dyniowej małą łyżeczką wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy 60 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka (u mnie 75 minut). Po wystudzeniu ciasto schłodzić. Można podawać z sosem toffi i bitą śmietaną.