Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Egipcjanin kusi swoją egzotyczną zawartością podobnie jak sama nazwa. Z powodzeniem może być serwowany na rodzinne uroczystości i przyjęcia jako tort, ponieważ prezentuje się niezwykle majestatycznie i zachęca do spróbowania, choć małego kęsa. Ciasto składa się z bogatych biszkoptów zawierających banany, ananasy, zmielone orzechy i pyszną nutę cynamonu. Całość wypełnia kuszący krem śmietanowy, a deser najlepiej smakuje schłodzony.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5158
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2174
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5158
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2174
Składniki
Obierz banany ze skórki, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. W tym czasie wymieszaj wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, cukier, sodę, cynamon i cukier waniliowy. Upieczone banany rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i zostaw do przestygnięcia. Ananasy odsącz z syropu i pokrój w drobną kostkę. Orzechy przesiekaj bardzo ostrym nożem lub zmiel w robocie kuchennym. Umieść w misce puree z banana, kawałki ananasa, orzechy, jajka i olej. Następnie sukcesywnie dodawaj suche składniki i mieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Przygotuj dwie okrągłe foremki o średnicy 18 cm, wyłóż papierem do pieczenia, podziel ciasto na dwie równe części i przełóż do blaszek. Wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyłącz piekarnik, wystudź placki i przetnij je na dwie równe części.
Aby wykonać krem utrzyj serek z cukrem pudrem. W osobnej misce ubij na sztywno zimną (prosto z lodówki) śmietanę i delikatnie połącz ze sobą obydwie masy. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego (zostaw trochę do posmarowania boków). Wyciskaj na kolejne blaty ciasta i formuj tort. Na wierzchu ciasta wykonaj ozdobne kwiaty, polej boki rozpuszczoną czekoladą i udekoruj wierzch plasterkami owoców lub w inny, dowolny sposób. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.