Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ekler to wyjątkowo pyszna propozycja, która także wspaniale się prezentuje dzięki małym ptysiom na wierzchu.
Forma do pieczenia 25x35
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4275
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2563
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2833
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11216
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4275
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2563
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2833
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11216
Składniki
Przygotuj ciasto. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i wsyp od razu całą mąkę. Energicznie mieszaj całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka kula ciasta, która będzie odstawać od ścianek garnka.
Przełóż ciasto do miski i ostudź.
Do zimnego ciasta dodawaj po jednym jajku, miksując mikserem na średnich obrotach po każdym z nich, aż uzyskasz gęste, lśniące ciasto.
Podziel ciasto na 2 części w proporcji 1/3 do 2/3. Większą część ciasta rozprowadź równomiernie w blaszce o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut. Wyjmij i ostudź.
Mniejszą część ciasta przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na blaszkę ptysie o średnicy ok. 2-3 cm. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza przez 15-20 minut.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na sztywny krem.
Złóż ciasto. Spód ptysiowy włóż z powrotem do formy, a następnie wyłóż cały krem. Na wierzchu połóż ptysie. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przygotuj polewę białą. Pokruszoną czekoladę wstaw do garnuszka i zalej dobrze ciepłą śmietanką. Zostaw całość na 2-3 minuty i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do przestudzenia, a potem zalej polewą cały wierzch, dobrze pokrywając ptysie. Wstaw ciasto do lodówki na kolejną godzinę.
Przygotuj polewę czekoladową. Roztop czekoladę z masłem i wymieszaj całość na jednolitą masę. Ostudź. Nanoś esy-floresy za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków.
Ciasto Ekler wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Podawaj na zimno.