Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ekler to wyjątkowo pyszna propozycja, która także wspaniale się prezentuje dzięki małym ptysiom na wierzchu.
Forma do pieczenia 25x35
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 352
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 352
Składniki
Przygotuj ciasto. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i wsyp od razu całą mąkę. Energicznie mieszaj całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka kula ciasta, która będzie odstawać od ścianek garnka.
Przełóż ciasto do miski i ostudź.
Do zimnego ciasta dodawaj po jednym jajku, miksując mikserem na średnich obrotach po każdym z nich, aż uzyskasz gęste, lśniące ciasto.
Podziel ciasto na 2 części w proporcji 1/3 do 2/3. Większą część ciasta rozprowadź równomiernie w blaszce o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut. Wyjmij i ostudź.
Mniejszą część ciasta przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na blaszkę ptysie o średnicy ok. 2-3 cm. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza przez 15-20 minut.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na sztywny krem.
Złóż ciasto. Spód ptysiowy włóż z powrotem do formy, a następnie wyłóż cały krem. Na wierzchu połóż ptysie. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przygotuj polewę białą. Pokruszoną czekoladę wstaw do garnuszka i zalej dobrze ciepłą śmietanką. Zostaw całość na 2-3 minuty i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do przestudzenia, a potem zalej polewą cały wierzch, dobrze pokrywając ptysie. Wstaw ciasto do lodówki na kolejną godzinę.
Przygotuj polewę czekoladową. Roztop czekoladę z masłem i wymieszaj całość na jednolitą masę. Ostudź. Nanoś esy-floresy za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków.
Ciasto Ekler wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Podawaj na zimno.