Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...ciasto stare jak świat i chyba wszystkim znane. Ja wieki go nie piekłam. Piekłam w blaszce 25x27cm ale można upiec w większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. U mnie z czereśniami...
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13070
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 88
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13070
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 88
Składniki
Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.