Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto filo to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz technika wykonania pochodzi z Turcji. W tym przepisie ciasto bardzo smacznie komponuje się z białym serem i ma bardzo ciekawy wygląd.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2623
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2623
Składniki
Masła roztapiamy i smarujemy naczynie żaroodporne.
Jeden płat ciast smarujemy roztopionym masłem i składamy na połowę, wkładamy do posmarowanego naczynia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, i wlewamy mleko, mieszamy dodajemy cynamon.
Do przygotowanej masy mlekowej wkładamy ser i mieszamy.
Bierzemy płat ciast zgniatamy w kulę.
Obtaczamy kulę w masie mlekowo-serowej i kładziemy w przygotowanym naczyniu z ciastem. Tak robimy z pozostałymi płatami ciasta.
Całość zalewamy pozostałym rozpuszczonym masłem.
Piekarnik nagrzewam do 180 st C góra/dół i pieczemy 45 minut bez przykrycia. A teraz już tylko podajemy i smakujemy smacznego.