Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto filo to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz technika wykonania pochodzi z Turcji. W tym przepisie ciasto bardzo smacznie komponuje się z białym serem i ma bardzo ciekawy wygląd.
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 504
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 244
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2368
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 504
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 244
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2368
Składniki
Masła roztapiamy i smarujemy naczynie żaroodporne.
Jeden płat ciast smarujemy roztopionym masłem i składamy na połowę, wkładamy do posmarowanego naczynia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, i wlewamy mleko, mieszamy dodajemy cynamon.
Do przygotowanej masy mlekowej wkładamy ser i mieszamy.
Bierzemy płat ciast zgniatamy w kulę.
Obtaczamy kulę w masie mlekowo-serowej i kładziemy w przygotowanym naczyniu z ciastem. Tak robimy z pozostałymi płatami ciasta.
Całość zalewamy pozostałym rozpuszczonym masłem.
Piekarnik nagrzewam do 180 st C góra/dół i pieczemy 45 minut bez przykrycia. A teraz już tylko podajemy i smakujemy smacznego.