Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto filo to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz technika wykonania pochodzi z Turcji. W tym przepisie ciasto bardzo smacznie komponuje się z białym serem i ma bardzo ciekawy wygląd.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22021
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22021
Składniki
Masła roztapiamy i smarujemy naczynie żaroodporne.
Jeden płat ciast smarujemy roztopionym masłem i składamy na połowę, wkładamy do posmarowanego naczynia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, i wlewamy mleko, mieszamy dodajemy cynamon.
Do przygotowanej masy mlekowej wkładamy ser i mieszamy.
Bierzemy płat ciast zgniatamy w kulę.
Obtaczamy kulę w masie mlekowo-serowej i kładziemy w przygotowanym naczyniu z ciastem. Tak robimy z pozostałymi płatami ciasta.
Całość zalewamy pozostałym rozpuszczonym masłem.
Piekarnik nagrzewam do 180 st C góra/dół i pieczemy 45 minut bez przykrycia. A teraz już tylko podajemy i smakujemy smacznego.