Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto bez mąki i cukru, w sam raz dla cukrzyków.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5579
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1061
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12134
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5579
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1061
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12134
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Składniki
Fasolę płuczemy na sicie wodą, odsączamy, przekładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę razem z jajami i jogurtem. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia lub sodę i ksylitol.
Wszystko mieszamy i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie blacha o wymiarach 20/24 cm. Studzimy.
Krem: riccottę z jogurtem i ksylitolem miksujemy w misce do połączenia składników. W mikrofali rozpuszczamy 3/4 tabliczki czekolady. Ja użyłam takiej bez cukru z 70% kakao. Czekoladę należy roztapiać etapami, (po 10 sekund) aby jej nie spalić. Następnie do czekolady dodajemy po łyżce kremu i mieszamy ( czekolada jest ciepła a krem zimny i mógłby się zważyć dlatego trzeba ją zahartować) gdy czekolada zrobi się chłodna wtedy dodajemy ją do reszty kremu i chwilę miksujemy.
Na ostudzone ciasto wykładamy czekoladowy krem a następnie układamy owoce. Ja pozostałą część czekolady roztopiłam i polałam nią wierzch ciasta. Odstawiamy deser na godzinę do lodówki żeby się schłodził. Smacznego :)