Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W świąteczny dzień dobry deser to podstawa. Prostota oraz smak gwarantowany, więc zapraszam do działania .
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11809
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13886
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11809
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13886
Składniki
Rozkładamy płat ciasta i dzielimy ciasto na kwadraty. Wielkość kwadratu zależy od Waszej potrzeby. Tak możemy zrobić z innymi płatami ciasta w zależności ile osób chcemy poczęstować tym deserem.
Jabłka obieramy kroimy na kostki. Posypujemy jabłka cukrem oraz cynamonem. Ja używam również inne owoce u mnie truskawki. Myjemy i kroimy również w kawałki i dodajemy miód.
Na kawałki ciasta kładziemy truskawki pocięte na kawałki i dodajemy łyżeczkę miodu na plaster ciasta.
Na kawałki ciasta kładziemy przygotowane jabłka z cynamonem.
Zabieramy się do zawijania kwadratów z owocami. Smarujemy krawędzie ciasta wodą lub roztrzepanym jajkiem, by zawinięte ciasto skleiło się. To sklejanie różnie nam idzie jak na załączonym zdjęciu.
Zawinięte kwadraty wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C góra i dół na 20 - 30 minut w zależności jaki kolor chcemy mieć. Jak zostało nam rozbełtanego jajka to możemy posmarować górę ciastka lub posmarować wodą, wtedy kolor będzie rumiany. Ja zostawiłem bez niczego, ale i tak są bardzo smaczne. A teraz życzę smacznego