Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków – kruche ciasto, lekki krem waniliowy i lekko kwaskowate, pyszne owoce. Wypiek świetnie sprawdzi się jako niedzielny deser czy poczęstunek dla ważnych gości. Podbije podniebienia wszystkich uczestników każdej imprezy.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 11x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do środka ciasto francuskie, dokładnie wyścielając brzegi i spód. Przykryj całość drugą warstwą papieru i rozsyp fasolę, ciecierzycę lub inny odważnik.
Upiecz spód przez 20 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza do momentu aż będzie całkowicie upieczone.
Przygotuj krem.
Podgrzej mleko w garnuszku z dodatkiem nasion wanilii.
W osobnej misce wymieszaj żółtka i cukier do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodawaj skrobię, cały czas mieszając.
Wlej połowę mleka do miski z mieszanką jajeczną, szybko wymieszaj, a następnie wlej całość do pozostałego w garnku mleka i mieszaj cały czas do zgęstnienia masy.
Wylej krem na spód.
Śliwki pokrój na cienkie plasterki i połóż równomiernie na wierzchu.
Ciasto francuskie ze śliwkami wstaw ponownie do pieca na ok. 10 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Wyjmij ciasto z pieca i ostudź. Wstaw je do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Podawaj posypane cukrem pudrem.