Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz być piratem z Karaibów, by upolować sobie to pyszne ciasto. Lekkie jak chmurka ciasto Hawana przeniesie cię zmysłami na egzotyczne wakacje. Przepyszne ciasto, które łączy wiele warstw i smaków. Idealnie sprawdzi się na ciepłe słoneczne dni. To pełna gama cudownych odkryć smakowych, a do tego struktura tego ciasta z pewnością zaskakuje, od kruchej i czekoladowej, po mięciutką i wilgotną kokosową. Pyszne i nieskomplikowane ciasto, które zachwyci twoich gości.
Miska, mikser lub trzepaczka, forma do pieczenia 20 x 20 cm, łyżka kuchenna
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Powoli dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i wymieszaj całość. Na koniec dodaj sztywną pianę ubitą z oddzielonych białek. Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Wlej ciemne i jasne ciasto do foremek o wymiarach 20 x 20 cm i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj masę. Rozpuść żelatynę w 50 ml wrzątku i pozostaw do przestygnięcia. Ubij serek mikserem dodając cukier puder oraz mleko kokosowe. Delikatnie wlej żelatynę i sok z cytrusa. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę (śmietana prosto z lodówki szybciej się ubije). Połącz ze sobą dwie masy.
Teraz pora za złożenie ciasta. Na samym dnie połóż ciasto ciemne. Wierzch posmaruj połową dżemu ananasowego. Rozkrój białe ciasto na pół i połóż jedną warstwę na dżemowej powierzchni. Rozsmaruj resztę dżemu i przykryj drugą częścią białego ciasta. Wyłóż kokosową masę, a wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Włóż ciasto do lodówki i schłodź przynajmniej przez 3 godziny. Podawaj ciasto z owocowym szejkiem lub dużą szklanką mrożonej latte.