Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz być piratem z Karaibów, by upolować sobie to pyszne ciacho. Lekkie jak chmurka ciasto Hawana rozpływa się w ustach, urzekając egzotycznym smakiem. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność smakołyku, zamień klasyczny cukier na ksylitol, natomiast osoby nietolerujące glutenu mogą użyć mąki migdałowej.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 672
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 672
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Powoli dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i wymieszaj całość. Na koniec dodaj sztywną pianę ubitą z oddzielonych białek. Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Wlej ciemne i jasne ciasto do foremek o wymiarach 20 x 20 cm i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj masę. Rozpuść żelatynę w 50 ml wrzątku i pozostaw do przestygnięcia. Ubij serek mikserem dodając cukier puder oraz mleko kokosowe. Delikatnie wlej żelatynę i sok z cytrusa. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę (śmietana prosto z lodówki szybciej się ubije). Połącz ze sobą dwie masy.
Teraz pora za złożenie ciasta. Na samym dnie połóż ciasto ciemne. Wierzch posmaruj połową dżemu ananasowego. Rozkrój białe ciasto na pół i połóż jedną warstwę na dżemowej powierzchni. Rozsmaruj resztę dżemu i przykryj drugą częścią białego ciasta. Wyłóż kokosową masę, a wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Włóż ciasto do lodówki i schłodź przynajmniej przez 3 godziny. Podawaj ciasto z owocowym szejkiem lub dużą szklanką mrożonej latte.