Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na deser, ale w nieco innym wydaniu niż dotychczas? Wypróbuj nasz przepis na ciasto hit. Zadowoli nie tylko fanów czekolady, ale i oryginalnej konsystencji, która wręcz rozpływa się w ustach.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 56
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 111
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 108
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 163
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 56
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 111
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 108
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 163
Składniki
Ciastka pokrusz ręcznie lub w malakserze na drobny piasek. Wymieszaj je z 100 g rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieć w jednolitą masę i wyklej spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuść deserową czekoladę z 50 g kostki do pieczenia Kasia. W mniejszej miseczce wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 wody.
Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją w gorącej kąpieli wodnej. Ubij 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodaj 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszaj i dodaj wszystko do roztopionej czekolady. Wymieszaj wszystko z ubitą śmietaną.
Gotową masę przelej na kruchy spód do formy i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotuj kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą - analogicznie jak pierwszą warstwę.
Ciasto powinno być gotowe po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostaw je w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posyp kakao lub startą czekoladą.