Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto holenderskie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kwadrans mieszania składników i godzina w piekarniku, by móc cieszyć się wilgotnym, słodkim i puszystym deserem. Ciasto to jest bardzo lubiane właśnie w Holandii, gdzie jest podawane niemal na każdym spotkaniu towarzyskim. Jest znane też w innych krajach, choć pod innymi nazwami. Wygląda dość niepozornie, niczym zwykły bochenek chleba. Jednak wystarczy jeden kęs, a z pewnością ten deser bardzo często będzie gościł na twoim stole. Jest idealny do niedzielnej kawy, a także jeśli nagle pojawiają się niespodziewani goście. Wszystkie składniki na to ciasto z pewnością masz w domu, a jeśli brakuje ci laski wanilii, użyj awaryjnie ekstraktu.
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 56
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 294
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 618
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3401
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 56
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 294
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 618
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3401
Składniki
W misce utrzyj masło do uzyskania kremowej konsystencji. Kontynuując ubijanie, dodawaj partiami cukier. Następnie dodawaj po jednym jajku, mieszając po każdym z nich. Masa powinna być puszysta. Laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob ziarenka. Dodaj je do ciasta i wmieszaj.
Na masę przesiej mąkę. Wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką, starając się nie wypuszczać zbyt dużo powietrza. Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 st. Celsjusza. Ciasto holenderskie piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź na kratce. Ciasto podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.