Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto! Polskie jabłka świetnie tu łączą się z rajskim kokosem i słodyczą chałwy!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 262
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21763
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 262
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21763
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).
Oddzielić żółtka od białek (z 2 białek ubić pianę).
Żółtka, 1 szklankę cukru i margarynę (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.
Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto (rozprowadzanie jasnego ciasta na jabłkach może być kłopotliwe, dobrze jest szpatułkę zamaczać co jakiś czas w ciepłej wodzie, bardzo ułatwia to równomierne rozsmarowanie ciasta)
Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-55 minut.
POLEWA: W garnuszku roztopić masło, cukier i mleko. Dodać pokruszoną chałwę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i dodać kakao. Przestudzone ciasto należy polać jeszcze mocno ciepłą polewą.