Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na dość znane (jak sądzę) ciasto, bardzo łatwe w przygotowaniu i wyglądające efektownie. Sprawia wrażenie skomplikowanego i wymagającego stania nad nim ładnych paru godzin, lecz jest bajecznie proste i do tego bardzo smaczne! Choć kojarzy się z latem, jest świetne na każdą porę roku! :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6118
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6118
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, po czym dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy spulchnione żółtka, obie mąki, wodę i kakao/karob. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony studzimy i przekrajamy na dwie części. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, aż zacznie tężeć.
Przygotowujemy poncz do nasączenia: w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Nasączamy jedną połowę biszkoptu, zwracając szczególną uwagę na brzegi ciasta. Banany obieramy i przecinamy na pół. Układamy na jednej z połówek biszkopta, w miarę ściśle i szczelnie - w razie potrzeby dosztukowujemy z innego banana ;) Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Kiedy galaretka ładnie nam stężeje (nie powinno to zająć dłużej jak 2h) ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Do ubitej dodajemy mascarpone, miksujemy i dodajemy cukier puder. Znowu miksujemy. W razie potrzeby dosładzamy. Około 2/3 śmietankowego kremu wykładamy na galaretkę i równamy. Nasączamy ponczem drugą połówkę biszkoptu i przykrywamy warstwę śmietanową (ponczem do śmietany). Resztę kremu wykładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Posypujemy startą mleczną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto nie jest pracochłonne, choć jego zrobienie trochę trwa. Ale sami przekonacie się, że warto :)) Smacznego!!!