Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 513
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 513
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Składniki
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia. Potem przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy budyń i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170stopni-do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa blaty.
Składniki na poncz mieszamy ze sobą i ponczujemy pierwszy blat biszkopta. banany kroimy albo wzdłuż albo na grubsze plastry. *Ja następnym razem pokroję w plastry, ponieważ miałam naprawdę wielkie banany i ciasto wyszło mi dość wysokie :-) Ciasno układamy obok siebie, i smarujemy sokiem z cytryny-by brzydko nie ściemniały.
Banany zalewamy tężejącą galaretką i wszystko wsadzamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.Następnie zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z fixami. 2/3 śmietany wykładamy na galaretkę. następnie dajemy 2 blat biszkopta, ponczujemy go i wykładamy resztę śmietany. Całość obficie posypujemy startą czekoladą. Ciasto powinno poleżeć w lodówce co najmniej kilka godzin