Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam takie ciasta, proste i szybkie do wykonania, a do tego niedrogie. Można je przygotować dla niespodziewanych gości lub tak po prostu na podwieczorek. A takie składniki najczęściej mamy w kuchni. Można je podać z filiżanką kawy, herbaty, kubkiem kakao czy mleka, co kto lubi. Dodam, że połączenia ser białego z wiórkami kokosowymi jest wspaniałe. Zapraszam :)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 63
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 63
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Składniki
Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm. Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.