Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz przygotować proste ciasto, z niewielką ilością składników, które zawsze wychodzi, skorzystaj z przepisu babci Anieli i upiecz ciasto jogurtowe z owocami. Ten wypiek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dzięki obecności jogurtu ciasto staje się przyjemnie wilgotne. Możesz użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych, a nawet tych z kompotu lub z konfitury. Świetnie sprawdzą się wiśnie, śliwki, morele, truskawki, jagody lub gruszki.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 321
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27976
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8996
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 321
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27976
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8996
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 748
Składniki
Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i odstaw. Do dużej miski wbij białka i ubijaj je na pianę, w międzyczasie utrwalając cukrem. Gdy cukier w pełni się rozpuści, zacznij dodawać po jednym żółtku, aby uzyskać puszystą, gładką masę. Następnie wlej olej i połącz. Zmniejsz obroty miksera, dodaj jogurt i sypkie składniki. Mąki dodawaj po łyżce i mieszaj ciasto tylko do połączenia. Zbyt długie ubijanie ciasta pozbawi je lekkości.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25x30 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno foremki wylej połowę ciasta, a na tym rozsyp wiśnie. Jeśli używasz surowych owoców, umyj je i wydryluj. A jeśli sięgasz po mrożone, odlej wodę z owoców po ich rozmrożeniu. Na warstwę wiśni wyłóż resztę ciasta, a wierzch posyp pokruszonymi orzechami.
Piecz ciasto przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchyl drzwiczki pieca na 15 minut, a dopiero po tym czasie wyjmij placek.