Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe o wyraźnym aromacie cytryny i wanilii.
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 23
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 608
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 82
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 180
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 23
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 608
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 82
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 180
Składniki
Oddzielamy żółtka jajek od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, odstawiamy. Do żółtek dodajemy jogurt oraz cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy olej, jednocześnie wciąż ucierając ciasto, potem aromat waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Następnie dodajemy sypkie składniki, czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki, można przelać ciasto do małej tortownicy lub formy z kominem). Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.