Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy chlebek czosnkowy jaki jadłaś!!!
Robot planetarny lub dobra ręka do wyrabiania ciasta drożdżowego
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4647
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4647
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę i zrób dołek łyżką, następnie wrzuć pokruszone świeże drożdże. Wsyp cukier i wlej ciepłą, ale nie gorąca wodę, na boki miski wsyp sól. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie przygotuj masełko ziołowe. Do miękkiego masła wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp sól i ulubione zioła. Całość dokładnie wymieszaj łyżka i odstaw na bok. Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. U nas było dziś tak ciepło, że ciasto było porządnie wyrośnięte już przed upływem godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt grubości 4 – 5 mm. Ciasto posmaruj masełkiem czosnkowo – ziołowym, następnie potnij w paski szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek składaj jak harmonijkę i układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną tortownicę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C. Piecz bez termo obiegu, na funkcji góra – dół przez 40 min. Chlebek po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestygnięcia. Smacznego!!!