Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Joker to prawdziwy przysmak dla miłośników czekolady. Sam deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia – wystarczy dużo czekolady, czekoladowe herbatniki i kilka innych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni.
wymiary formy: 20x20 cm.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3286
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 211
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5393
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5026
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3286
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 211
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5393
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5026
Składniki
Przygotuj mus. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce ubij śmietankę na sztywno. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
W misce żaroodpornej umieść połamaną czekoladę mleczną oraz 200 g czekolady gorzkiej. Pozostałe 50 g czekolady gorzkiej odłóż na bok. Zawartość miski podgrzewaj w mikrofalówce, w odstępach 15 sekundowych, do całkowitego rozpuszczenia.
Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodaj wanilię i sól. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj dużą łyżkę bitej śmietany z lodówki, by rozluźnić masę.
Dodaj pozostałą śmietanę i delikatnie wmieszaj.
Na końcu dodaj żelatynę i dobrze rozprowadź ją w masie.
Odłożoną wcześniej czekoladę drobno posiekaj i wmieszaj ją do kremu.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie porozkładaj równomiernie spód z herbatników, a następnie rozprowadź ¼ kremu. Powtarzaj czynność do wykończenia składników – masa czekoladowa powinna być na wierzchu.
Wstaw ciasto Joker do lodówki do lekkiego stężenia.
Czekoladę przeznaczoną do dekoracji zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią wierzch deseru.
Podawaj na zimno.