Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z jaglaną masą pachnącą kokosem, migdałami i rumem.
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4441
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21664
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4441
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21664
Składniki
CIASTO: Jajka rozdzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i resztą cukru. Kiedy dobrze się połączy dodajemy mąki, proszek, kefir, cukier waniliowy i kakao. Na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką, aby ciasto nie straciło puszystości. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka.
MASA: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na sitku. Zalewamy w garnku wodą i mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15minut. Kasza trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby można do niej dolać jeszcze trochę wody. Zostawiamy do przestudzenia.
Kaszę musimy teraz zblendować. Ja robiłam to w blenderze kielichowym. Masa jest bardzo gęsta, więc najlepiej blendować po 2-3 łyżki i odkładać. Kiedy masa jest już gładka dodajemy kokos, zmielone migdały i rum. Możecie dosłodzić masę do smaku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Odkładamy trochę masy na posmarowanie góry, a resztą przekładamy ciasto. Na górę wykładamy resztę masy i dekorujemy płatkami migdałowymi. Ciasto ma specyficzny "jaglany" smak i jest bardzo sycące. Jeśli wolicie nieco kwaśniejszą wersję, możecie pod masą posmarować powidłami wiśniowymi lub śliwkowymi.